Kökényház: Egyedülálló Élmény a Balaton Közelében

525
Hirdetés

Kökényház, amely a csend és nyugalom szigete Kötcse településen, Somogy vármegyében, a Balaton közelségében található, egy igazi gyöngyszem a természet és a pihenés szerelmeseinek számára. A birtok tulajdonosai, Ágh Zsófia és Antall György, családi örökségüket gondozzák, amely évszázadokra nyúlik vissza, egészen az ősök időszakáig, amikor is a település még a Kékcse nevet viselte. Mesélt nekünk Zsófia és György a kezdetektől mostanáig, melyet egy kis összefoglalóban itt is szeretnénk megosztani:

„Ha nagyon messziről akarom kezdeni, akkor a mi történetünk a XVII. században kezdődik,
amikor Antall János birtokadományt kapott I. Lipóttól Kötcsére és a környékbeli pusztákra.       A XVIII. század első felében az Antall család evangélikus német jobbágyokat telepített a faluba, majd az 1790-es években maguknak is kúriát építettek késő-barokk stílusban. Nagyot ugorva az időben, az 1990-es évek elején az Antall család egy ingatlanokkal foglalkozó barátja szólt, hogy eladó Kötcsén a régi, családhoz tartozó kúria. A falu szélén álló romos házat akkor már Bíró kúriának vagy Békavárnak hívták, az Antallok Kötcsén ugyanis férfiágon kihaltak, és az utolsó Antall lány a Bíró családba házasodott be. Kötcse legrégebbi kúriája tehát 1993-ban újra Antall-kúria lett. A teljes felújítás eltartott 2000-ig, mi az első karácsonyunkat 2001-ben töltöttük itt, azóta pedig minden évben itt töltünk minden ünnepet, a lehető legtöbb hétvégét, és a nyarat. Itt van az állandó lakcímünk, és itt vagyunk leginkább otthon. A kúriához 10 hektár földterület is tartozott, amelynek egy 1 hektáros része feltöltődött nádas volt, a Békavár elnevezés tehát nem volt véletlen. A nádas túlsó oldalán lévő régi vályogház és gazdasági épületei a birtok része volt, de az 1970-es évek elején kiparcellázták, és a benne lakók lettek a tulajdonosok.

A 2010-es évek elején vettük meg ezt a nagyon rossz állapotú, részben vályog, részben tégla házat, így kialakult egy egybefüggő terület: erdős domboldallal körbe ölelt, másik oldalán patakkal határolt 2,5 hektár, közepén a nádassal. Az épületek romosak voltak, víz nem volt bevezetve, a gazdasági épületek összedőltek, és minden tele volt szeméttel. Nagyon sok szeméttel. 2021 nyarán így indultunk neki a tervezésnek, ősszel az építkezésnek. Másfél év alatt megszületett az a hely, amiről álmodoztunk, amikor a nádas szélén ülve elképzeltük a tavat és a rajta cikázó kiskacsákat, a szarvasokat, akik kijárnak az erdőből, és a házakat, amelyek egyszerre őriznek valamit a régi sváb parasztpolgári enteriőrökből és az angol vidéki ház hangulatából. Eredetileg az volt az elképzelésem, hogy a természet szeretetére, a vele való okos együttélés megtanítására, életmód változtatásra és egészségmegőrzésre nevelő programokat hozok itt létre, mert mindig azt éreztem, hogy a helynek nemcsak szelleme van, hanem gyógyító ereje is. Bár a vendégházunk jelenlegi formájában elsősorban pihenésre szolgál, épp ezért rendkívül alkalmas kis csoportos elvonulásokra, képzésekre, jógatáborra is.

Elég tágas nappalival, ebédlővel és terasszal is rendelkezik ahhoz, hogy akár bent, akár a szabadban foglalkozásokat lehessen tartani. Az eredeti elképzelésemet semmiképpen nem szeretném teljesen feladni, ezért dolgozunk azon, hogy a birtokhoz tartozó erdőben tanösvényt alakítsunk ki, legyenek interaktív táblák, madár- és vadles, a dombtetőn piknikező hely. A tó partján áll a parajdi sós vizes dézsa, amely szintén gyógyító hatású, asztmára, a tüdő és hörgők tisztítására kiválóan alkalmas, védi és ápolja a bőrt, hasznos a sejtek elsorvadása ellen. Mivel mindkettőnk életének mindig szerves része volt a karitatív munka, nem volt kérdés, hogy a vendégházzal is segíteni fogunk másokon. Épp a napokban csatlakoztunk az Időház kezdeményezéshez, amelynek lényege, hogy krónikus beteg emberek ingyen pihenhetnek különböző szálláshelyeken néhány napot.”

A Kökényház nem csupán egy szálláshely; egy olyan hely, ahol az ember és a természet
összefonódik. Az erdei állatok, mint például a szarvasok, őzek, nyulak és mókusok, gyakran
látogatók a birtokon, hozzájárulva a természet közelségéhez és a vidéki nyugalomhoz.
A birtok ideális kiindulópontja túráknak és evezős kalandoknak a környező területeken.

 A kínált túraútvonalak felfedezésével lenyűgöző vadakban gazdag dombokat, tájakat járhatunk be, emellett evezős programok az egyedülálló vízi élmények részesei is lehetünk a közeli tavak adta lehetőségek miatt. de erdőben sétálni, vagy akár egy tavon evezni úgy is lehet, ha a vendég el sem hagyja a birtokot.

 

 

A Kökényház különlegessége tovább fokozódik azáltal, hogy lehetőséget nyújt a helyi gasztronómia megismerésére. A környékbeli őstermelők finomságai, friss alapanyagok és kiváló minőségű ételek teszik emlékezetessé az étkezés élményét. az itt töltött időt. 2024 őszétől különleges kis étterem nyílik Kötcsén a Kitchen Factory főzőiskola séfjének vezetésével, aki nemcsak hangulatos nyitott konyhájában várja majd a vendégek, hanem kérésre pikniket is szervez a Kökényház melletti dombtetőn, az erdő szélén. Kötcse ezen kívül a dél-balatoni borút egy fontos állomása is, a Veszprémi pincészet kiváló minőségű borát minden vendég megkóstolhatja, mivel ott várja őket bekészítve a hűtőben.

Reméljük sikerül átadni a Kökényház nyújtotta életérzés hangulatát, vendégszerető
tulajdonosok, Zsófia és György örömmel nyújtanak bővebb információt a birtok
történetével, további felmerülő kérdésekkel és a foglalással kapcsolatban.  
https://kokenyhaz.com

@kokenyhaz

Kökènyház vendégház Kötcsén🌾☀️ Te is eltölthetsz egy kellemes hetet a Balatontól 8 km-re levő vendégházunkban. A birtok maga a nyugalom szigete, saját tóval, dézsával, 2 házzal és összesen 8 férőhellyel.#vendégház #hazaiturizmus #somogy #nyugalom #természet

♬ original sound – Speedup

@kokenyhaz

Pihenj te is a Kökényházban ezen a nyáron! A birtokhoz tartozik egy 6 és egy 2 személyes ház, dézsa, tűzrakóhely, grill és egy hatalmas kert tóval!🌾🫐 #vendégház #hazaiturizmus #somogy #nyugalom #természet #fy #foryoupage

♬ eredeti hang – Kökényház

 

@kokenyhaz

Bár a nyári szezon véget ért, a Kökényház ősszel is rengeteg élményt tartogathat! Figyelheti a tavunk élővilágát emellett, a felfűtött dézsa nappal és éjjel is egyaránt hangulatos! Részeletekért megtalálja a honlapot a leírásban! #vendégházakmagyarországon #hazaiturizmus #somogy #fy #foryou #foryoupage

♬ original sound – ┊͙✧˖*°࿐ – ִ ࣪𖤐

 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kökényház Vendégház (@kokenyhaz) által megosztott