Folly Arborétum és Borászat – Badacsonyörs

722
Hirdetés

Búcsú a balatoni nyártól, ezt a címet is adhattuk volna cikkünknek. Nem győzünk betelni kedvenc tavunk különleges látnivalóival. Szeptemberben még igyekszünk kihasználni az utolsó nyári napsütést, ezért is iktattuk be programunkba, hogy régi tervünknek eleget téve megálltunk és betértünk egy pár órás látogatás erejéig a Folly Arborétumba. Közvetlenül Badacsonytomaj után a főútról végig táblák jelzik, hol kell letérni, a kis szűk, kacskaringós hegyi zeg-zugos úton felfelé haladva, egyenesen az arborétum bejáratáig juthatunk. Parkolási lehetőség jól kialakított, így aki nehezebben tud felkaptatni a hegyre, annak sem kell megijedni és elvetni a kirándulás lehetőségét, mivel szinte a bejáratig fel lehet jönni autóval. De aki nagyobb túrázó, annak érdemes kicsit lentebb megállni és felkapaszkodni a hegyes-völgyes utcácskákon.

Az arborétum egész évben nyitva tart, viszont az éppen aktuális nyitvatartásról érdemes a honlapjukon, vagy facebook oldalukon tájékozódni.

Belépőjegy áraik teljesen barátinak mondhatók (tájékoztató jelleggel, 2019-es árak):Felnőtt jegy:1.200 Ft, nyugdíjas jegy: 700 Ft, Tanuló (6-18 év) 700 Ft, és családi jegy váltására is van lehetőség, melynek költsége: (2 felnőtt+2 tanuló gyerek esetében): 3000 Ft

Különböző csomagok közül is választhatunk: Felnőtt belépő, 3×1 dl bor, sós perec, Folly pohár összesen: 3.700 Ft
Felnőtt belép, 3 dl szörp, hamburger, Folly pohár összesen: 3.300 Ft, és Gyermek belépő: 3 dl szörp, hamburger, Folly pohár 2.700 Ft.

A hangulat, ahogy belépünk a kapun, hatalmas ősfás parkban találjuk magunkat, fő növényeik a cédrusok, ciprusok és fenyő félék. Akinek van otthon saját kertje, és nem bír ellenállni a csodásabbnál csodásabb növényeknek, akkor annak lehetősége van a bejáratnál lévő kis kertészetből vásárolni is.

Az arborétum egy park is egyben, modern fa játszóterekkel, hintákkal, mászókákkal, padokkal. Igazi családi program lehet, nem unatkozhatnak a gyerkőcök egy percig sem, lépten nyomon folyamatosan új inger éri őket, mászóka, kisház, hinta, csúszda…stb. A kis kiépített ösvényeken ahogy tovább haladunk, úton útfélen szebbnél szebb növényekbe botlunk, egészen kis virágzó bokroktól kezdve az óriás fenyőkig.

A sétaút egy panorámás kilátóhoz vezet, amit több útvonalon is megközelíthetünk. A bátrabb, profibb túrázók egy nehezített, kevésbé kiépített szakaszon kapaszkodhatnak fel, míg a többiek egy kicsit könnyebb szakaszon juthatnak fel a kilátóba, ahonnan hadd ne mondjam, milyen panoráma tárul elénk, maga a csoda, bár köztudott, hogy elfogultak vagyunk a térséggel szemben, de ezt tényleg látni kell, higgyék el, megéri felmászni a kis túraúton át a kilátóig.

Ha elfáradtunk, jól megérdemelt pihenőnket tölthetjük a borozóban, ahol megkóstolhatjuk a helyi badacsonyi borfajtákat, főleg fehér és rozé kivitelben, de akik sofőr szolgálatot teljesítenek esetleg, vagy még kiskorúak, azok se csüggedjenek, nekik pedig meg kell kóstolniuk a finomabbnál finomabb saját készítésű szörpöket, levendulás, szilvás ízesítésű lett nálunk a két befutó. Itt említenénk meg, hogy természetesen, ha valamelyik itókának nem tudunk ellenállni, haza is szeretnénk vinni esetleg kóstolót, ezt is természetesen megtehetjük, palackozott boraik színes palettájáról válogathatunk.

Tematikus programokkal is színesítik palettájukat, itt is érdemes a honlapjukat és facebook oldalukat felkeresni, mert számos érdekes programot kínálnak egész évben, csak hogy párat említsünk az éppen aktuálisok közül: 2019. október 5. Bortriatlon 2019 – Rizling Vakáció, október 12. Olaszrizling Október Nagykóstoló, korábbi események voltak: Helló Nyár! Folly Arborétum és Borászat, Akusztikus Piknik sztárfellépőkkel, Holdfénytúra és Kertmozi. Télre is tartogatnak új programokat, a tavalyiakról tudunk párat említeni, remélhetőleg idén is hasonlóan jó progarmokkal várják majd az érdeklődőket: 2018-as Advent a kertben, Szent Márton-napi Ünnepség, Helló Ősz…stb.

Botanikus és gasztroélményeken túl a zenei, művészeti programokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Tényleg érdemes tájékozódni és ellátogatni akár több szezonban is ide. Igaz, mi még most voltunk először, de a benyomásaink alapján, nem utoljára. Szeretnénk minden szezonban feltérképezni az arborétum adta adottságokat, mert minden időszaknak meg van a maga szépsége, különlegessége. Itt említenénk meg hűség programjukat is, melyet a pénztárnál lehet igényelni és számos kedvezményre jogosít adott időszakon belül, ára: 1.800 Ft/egyéni, családi pedig 4.500 Ft (szintén 2019-re vonatkozólag).