Útikalauz stopposoknak és túrázóknak – övtáska tippekkel

44
Hirdetés

Rövid vagy hosszú túrára készül? Gyalog vagy kerékpárral? Kezdő és tapasztalt túrázók számára egyaránt fontos a megfelelő túrafelszerelés gondos összeállítása. Mit vigyen magával egynapos túrára? Mibe pakoljon? Miért praktikus egy övtáska túrázáshoz? És vajon mennyi cucc fér bele?

Az ÖvBolt.hu segítségével összedobtunk egy rövid útikalauzt kirándulóknak és a túratáskák szerelmeseinek.

5+1 tipp – egynapos túrára

Rövidebb kirándulásokra se induljon útnak alapvető holmik nélkül. Hiszen bármilyen váratlan esemény vagy baleset előfordulhat az út során. Ilyenkor életmentő egy övtáska túrázáshoz amibe ezeket mind bepakolhatja:

  1. A folyadékpótlás miatt mindig vigyen magával valamennyi vizet.
  2. Gondoskodjon energiadús harapnivalóról is (csoki, szőlőcukor, energiaszelet).
  3. Az időjárás kiszámíthatatlan, ezért pakoljon be esőkabátot, kisebb pulóvert, nyáron naptejet, fejkendőt.
  4. Ne felejtse el a zseb- vagy fejlámpát sem, ami nagy segítségére lehet sötétedés után.
  5. A tájékozódáshoz mobiltelefont, okosórát vagy térképet vigyen magával, hiszen még a legtapasztaltabb túrázók is eltévedhetnek.

+1. Apró dolgok is jól jöhetnek: rovarriasztó spray, zsebkendő, bicska, készpénz, sebtapasz stb.

Ezek csak iránymutatások, saját belátása szerint is összeállíthatja jól bevált egynapos túrafelszerelését.

Az övtáska 5 előnye túrázáshoz.

  1. Ultrakönnyű súly.
  2. Nem terheli a vállakat.
  3. Könnyebb mozgás, jobb egyensúly a hátizsákhoz képest. 
  4. Csak a legszükségesebb, de mégis meglepően sok holmi fér el benne.
  5. Nem izzad rá a hátára.

Mekkora táskával induljon különböző távokra?

A túra típusától és nehézségétől függően különböző méretű és típusú túra övtáskával érdemes nekivágni az útnak. 

Rövidebb kirándulásra

A kategória induló méretei az 1,5-3 literes űrtartalmú kistáskák. Ebben helyet kaphat egy 0,5 literes kulacs, valamint beleférnek a személyes holmik. Ideális választás egyszerű terepre, gyalog- és kerékpártúrákhoz, valamint rövid kirándulásokra.

 

Teljesítmény túrához

A közepesnek számító 3-6 literes övtáska túrázáshoz optimális méretekkel bír. Belső ivózsákkal vagy külső kulacstartóval van ellátva. Praktikus nyári kirándulásokra, könnyebb gyalogtúrákhoz, amikor több vizet szeretnénk magunkkal vinni. A hálós és cipzáras zsebek, valamint a tágas fakkok átláthatóan pakolhatóak, és helyet biztosítanak a harapnivalóknak, a kerékpár belső gumiknak, a kisebb szerszámoknak, és akár egy esőkabátnak is.

Pehelykönnyű súlya miatt kifejezetten ajánlott teljesítmény túrákhoz. Állítható derékpántja segít a stabil tartásban kerékpározás, gyaloglás és evezés közben is. Az outdoor sportoknál a fokozott fizikai aktivitás miatt fontos a jó szellőzés. Párnázott hátoldala áldásos kényelmet biztosít a hosszú kilométerek alatt, és véd a bőr kidörzsölődése ellen is. 

Ripstop, szakadásmentes anyagát a legzordabb terepen is próbára teheti. A táska vízállósága egy másik fontos szempont a trekkingezőknek, akiknek biztosítaniuk kell a felszerelésük és személyes tárgyaik védelmét a nedvességgel szemben.

Ne pakolja túl magát, mert a felesleges csomagok nemcsak hátát terhelik, hanem a lépteit is nehezítik. Engedje szabadjára a felfedezés örömét a természetben, mert rövidebb távokon és kiszámítható időjárási körülmények között mindig jó választás egy övtáska túrázáshoz.

Mint Earl Shaffer (híres természetjáró és író) mondta: A lehető legkevesebb felszerelést vidd magaddal, de azt a lehető legnagyobb gonddal válaszd ki.”

 

Szponzorált Tartalom

Megosztás