Párizs, a szerelem városa

118
m
Évek óta dédelgetett vágyunk vált valóra, 2021 októberében egy éve halogatott párizsi  utazásunk megvalósulhatott. 4 éjszakát töltöttünk a fények városában. Miután egy családi kiruccanást terveztünk, így mindenki számára érdekes és látványos programokkal készültünk. Már jó előre lefoglaltuk a repülőjegyeket a Wizzair rendszerén keresztül, miután egy év csúszással sikerült nyélbe ütni az utazást, még jól is jártunk, mert kedvezőbb áron sikerült új jegyeket foglalnunk. Szállást a booking.com oldalán foglaltunk, itt szempont volt számunkra, hogy tömegközlekedési csomópont közelében legyen a szállás, egyéb elvárásunk nem volt, választásunk a Holiday Inn Paris – Porte De Clichy-re esett. Innen pár megállóra kb. fél órás utazással elérhető volt az Eiffel torony, ami nekünk az egyik fő szempont volt. Ide mindenképpen, sőt több ízben el szerettünk volna látogatni. Amit még itthon sikerült beszereznünk, a varoskartyak.hu oldalán keresztül foglaltunk 1-5 zonás Visit közlekedési jegyet, amivel a reptéri transzferünk,  Disneyland és Versailles is elérhető volt. Így a helyi közlekedésre egyáltalán nem volt gondunk,illetve rajtuk keresztül vettük meg konkrét időpontra (napra/órára pontosan) foglalva az Eiffel toronyba a belépőjegyet, ezzel is elkerülve a pénztáraknál hosszan kígyózó sorban állást, a harmadik jegy, amit még szintén itthon szereztünk be a Disney Landi belépők.    
 
 
Mivel szerda este érkeztünk, így csütörtök volt az első tartalmas napunk. Egy rövid Eiffel torony mustra kívülről, illetve Champs Elysée-n végig sétálva Diadalívet útba ejtve egészen a Concord térig mentünk, miután útba vettük Versaillest.
 
 
Aki teheti, mindenképpen iktassa be a programjába, a Versaillesi kastély gyönyörű, mi sajnos pont egy szakadó esős napot fogtunk ki, így a parkja kimaradt a programunkból, de a kastélyt belülről sikerült körbejárunk. A látvány magáért beszél. Fél napos programmal nyugodtan kalkulálhatunk, viszont ha még a parkot is fel szeretnénk térképezni, akkor lehet, hogy egy egész napos programmal kell számolni.
 
 
Következő napunkat Disney Land-i kalandunkkal folytattuk. Ez abszolút egy egész napos hóka-móka. Mi egy napot terveztünk itt tölteni, egy parkos és két parkos jegyet is lehet venni, de mi úgy gondoltuk, ne zsúfoljuk be a két parkot egy napra, inkább egyet, de azt tudjuk rendesen körbejárni, feltérképezni. Úgy gondolom ez nagyjából sikerült is, nem maradt bennünk a nap végére hiányérzet.
Annyi ami sok időt vesz el, hogy mindenhol hosszú tömött sorokban állva kell várakozni egy-egy felülős – beülős látványosság kipróbálása alkalmával. Így mi csak párat próbáltunk ki, inkább az volt a cél, hogy körbe tudjuk járni a parkot teljesen. Olyan érzés, mikor belépünk, mintha egy mesevilág kellős közepébe csöppennénk. A felnőtteket is visszarepíti az időbe, egy kicsit a gyerekkorba, mesék világába, Hamupipőke hintóját látva, Pinokkió háza előtt elsétálva. Tematikus parkként is funkcionálnak, miután mi október végén voltunk ott, már javában minden Halloween-i díszletekben pompázott. Gyerekek kedvenc mesehőseikkel is fotózkodhatnak, most a vírushelyzetre való tekintettel csak kordonnal elválasztva megfelelő védőtávolságból, de még így is nagy élményt tud nyújtani az apróságoknak. Ha megéheznénk, számos étterem áll rendelkezésre, fánkozó, muffinárus, pizzéria, hot-dog árus, csak hogy párat említsünk. Sok üzlet árul kis emléktárgyakat, plüssöket, hűtőmágnest, édességeket, ruhaféléket, amiket kifelé menet meg is vásárolhatunk, csak hogy valami kis emlékkel térhessünk haza.
 
Ide és Versaillesbe is csak EU COVID igazolvánnyal lehetett bemenni, ezt külön a bejáratoknál ellenőrizték a konzuli oldalakon megjelölt feltételeknek megfelelő korosztály számára. (Itt jegyezném meg, hogy olyan sajnálatos helyzetben élünk, vagyunk manapság, ha valaki útnak indul, mindenképpen tájékozódjon az éppen aktuális beutazási szabályokról az adott ország konzuli oldalán), Versaillesben és Disney Landban is kötelező volt a maszk használat, szigorúan ellenőrizték és külön is felhívták rá a figyelmet  a belépéskor.
 
Szombati napunk fénypontja az Eiffel torony meglátogatása volt, 12.00-ra volt jegyünk, már időben odaértünk, hogy a bejutáskor a hosszú sorbanállást ekerüljük. Ez sikeresen is alakult, liftes jegyet vettünk, felfelé lifttel, lefelé viszont gyalog jöttünk. Második szintre szólt a jegyünk. Úgy gondolom a panoráma szempontjából ez bőven elég, nagyon megéri eddig is feljutni. Hatalmas élmény volt mindhármunknak. Fent már nem nézik, ki mennyi időt tölt el, mi kb. egy órát voltunk fent. Gyönyörű időnk volt, verőfényes napsütés. A képeink azt hiszem magukért beszélnek.
 
Innen még tovább kirándultunk, a következő fő látványosságunk a Montmartre, Festők tere, Sacre Coeur, onnan pedig a Notre Dame, Louvre és  Diadalív. Louvreba sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtunk bejutni, de ami késik, nem múlik. Tervezünk még eljönni a divat fővárosába. Este sétáltunk egy nagyot a Szajna parton, épp mikor odaértünk az Eiffel toronyhoz, akkor kapcsolták fel a csillogó-villogó fényeit. A látvány lenyűgöző volt.
 
 
Utolsó napunkat, mivel csak este indult haza a gépünk, még a városban sétálgatva töltöttük. Ami még a terveinkben szerepelt, az a Pantheon. Kicsit kiesett a korábbi útvonalunkból, de még utolsó pillanatban sikerült útba ejtenünk. Közel 90 km-t gyalogoltunk a négy nap alatt. Úgy gondolom elégedetten búcsúztunk Párizstól a nap végén visszatérve az Eiffel toronyhoz, itt zártuk párizsi hosszú hétvégi programunkat. Megpihentünk a tövében és elmélkedtünk egy kicsit, visszapörgettük emlékezetünkben az elmúlt mozgalmas napjaink emlékeit, fotóit, videóit, melyeket örök emlékként hoztunk haza.
 
Hirdetés
Megosztás