Nyaralás Krétán – Rethymno 2020 (Koronavírus idején)

297
Hirdetés

Vírushelyzetre való tekintettel hónapokon keresztül terveztük szokatlan módon a nyaralásunkat, miután minden évben már kb. február-március tájékán kinézzük a következő nyári úticélunkat. Nem volt ez másképp idén februárban sem, viszont aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre jobban terjedni kezdett a vírusjárvány világszerte. Így mi is elkezdtünk hezitálni olvasva, látva napi szinten a híreket, viszont nagy huza-vona után úgy döntöttünk, mégis bátrak leszünk, bevállaljuk és útnak indulunk Görögország felé. Itt jegyezném meg, cseppet sem bántuk meg, hogy útnak indultunk. Így ha nem is a februárban lefoglalt krétai szállodát választottuk, egy szuper rethymnoi apartmanra (Daisy) esett választásunk, két utcányira a hosszú homokos tengerparttól.

 A görögök is, mint kb. minden mediterrán ország nyáron főképp a turizmusból él, így ők sem szerették volna jóval idő előtt lehúzni a rolót, lezárni a határokat. Mindent megtettek, hogy a turisták nyugodtan, vírusoktól mentesen tölthessék nyaralásukat. Mikor útnak indultunk, már Budapesten a repülőtéren meglehetősen nyomasztó látvány fogadott bennünket, mivel a mi Smartwings charter járatunkon kívül szinte egy gép sem indult abban az idősávban. Nagyon nyomasztó látvány volt, szinte kongott az ürességtől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőterünk. Pillanatok alatt becheckoltunk, feladtuk a poggyászainkat, a biztonsági ellenőrzésen is kb. öt perc alatt átjutottunk. Amit viszont ellenőriztek, az a QR kód, melyet a görög kormány kért minden hozzájuk utazó turistától. Napokkal az utazás előtt be kell regisztrálni, és indulás előtti éjjel 23.00 óra tájékán kapja meg mindenki a belépéshez szükséges QR kódot. Random választhatnak ki utasokat, akiket már a reptéren érkezéskor letesztelnek. Nekünk szerencsénk volt, kb. ránk se néztek. Az indulás előtti várakozásunk azért bevallhatjuk, más volt, mint azt már megszokhattuk. Vártuk az utazást, de az izgalom helyett inkább kételyek fogalmazódtak meg bennünk, hogy jó döntést hoztunk-e, hogy útnak indulunk. Más volt a készülés is, külön figyelnünk kellett már a csomagolás alatt, hogy miket viszünk a vírushelyzetre való tekintettel, gondolok itt: kézfertőtlenítő, maszk, amit már a repülőtéren, majd a gépen is végig az utazás során viselnünk kellett, egyéb fertőtlenítő szerek, erre viszont kevésbé volt szerencsére szükségünk, mivel az apartmanba érve láttuk a patyolat tisztaságot, ami fogadott bennünket. Különösen odafigyeltek ránk, már a tulajdonos hölgy maszkban, távolságtartást betartatva hívta a recepcióhoz a vendégeket. Ez a fajta fegyelmezettség kitartott az egész hét folyamán, akár a parton, akár a tavernákban, mindenhol fertőtlenítettek a távozások és érkezések között. Ami nyomasztó és egyben szomorú is volt, az maga a látvány, ami bennünket fogadott, a nyüzsgő,-pezsgő élettel teli városkák, partszakaszok, tavernák helyett a kihaltság, csend és nyugalom jellemezte a szigetet. Nem mondom, hogy nem volt egy turista sem, de jóval kevesebb, mint azt megszokhattuk az évek alatt. 

Minden évben az utazási iroda által szervezett fakultatív kirándulások közül szoktunk választani és jópárra befizetni, most úgy döntöttünk, kipróbáljuk az autóbérlést. Mit mondjak, nagyon bejött nekünk. Nem is volt megfizethetetlen, mi egy kis KIA Picantot béreltünk két napra 80 EUR-ért, mellyel jól megtervezve a napjainkat, jókora túrákat tettünk. Több helyen megálltunk, kolostoroknál, cseppkőbarlangoknál, hegyi szerpentineken a csodálatos panoráma, no meg a hegyi kecskék a sziklaszirteken, valóban elkápráztattak bennünket.

Ha valaki bevállalós, jól tud tájékozódni, azoknak mindenképpen az autóbérlést ajánljuk, mivel sokkal rugalmasabban mozog az ember, ott áll meg, ahol neki tetszik, azt néz meg, amit szeretne és nem utolsó sorban, annyi időt tölt el az adott helyen, amennyi jól esik. Nyilván itt magunkra vagyunk utalva, nekünk kell felkészülni akár a látnivalókból, akár az esetleges váratlan helyzetekre, de úgy gondolom némi nyelv,-és helyismerettel ez megugorható feladat, és garantáltan jó program.

Az egy hetünk úgy eltelt, hogy szinte észre sem vettük, csak pörögtek a napok, egyik a másik után. Rengeteg szebbnél-szebb helyen jártunk, sok finom görög specialitást kóstoltunk, és élveztük minden percben a görögök vendégszeretetét. Nem csoda, hisz nekik is lételemük, hogy a vírushelyzet lecsengése után is minél több turista válassza őket úticélul. A látvány és a fotóink magukért beszélnek. Bízunk benne, hogy jövőre, azok is eljuthatnak, akiknek ez idén nem adatott meg.