Etna túra

1368
Hirdetés

2019 Szilveszterét Szicíliában ünnepeltük. Három kirándulás volt a befizetett programunkba tervezve. Taormina, Keresztapa nyomán, és természetesen egy Etna kirándulás. Első napra tervezték a szervezők, hogy felvisznek bennünket az Etnára, viszont éjjel közel 40 cm hó esett az Etnán, így nem merték bevállalni a hegyi buszutat. Bíztunk abban, hogy van még pár napunk és hátha enyhül fent az időjárás, fel tudunk majd kapaszkodni pár nap múlva. Az idegenvezetők percről percre kapcsolatban voltak a helyi partnerekkel és egyeztettek, mikor kapnak a buszok zöld utat az Etna felé. Egyik program jött a másik után, szépen teltek-múltak a napok, de nem adtuk fel a reményt, míg egészen pontosan Szilveszter napján érkezett el a pillanat, enyhült a hegyen is az idő, merthogy a falvakban, városkákban +12 és +15 fok volt decemberben, a hegyen -12 fok. Jött a csoda, meg a helyiek optimizmusa, két nappal előtte már látták, hogy enyhülés várható, és még utoló kirándulós napunkon fel fogunk tudni kapaszodni az Etnára. Így is lett. 

 

Letojanniból indultunk busszal egészen Belpasso, és Nicolosi irányába, Rifugio Sapienzaig, ami kb. 1900 m-en található, ahol volt három lehetőségünk. Vagy lent a buszparkolótól nem messze megnézzük gyalog a Silvestri krátereket, vagy Funivio dell’Etna lanovkával juthatunk fel egészen 2500 m magasságig és ott barangolunk egy kicsit, illetve még onnan dzsippekkel lehetett volna még a 2800-3000 m-es magasságot elérni.

Mi a libegős,-kabinos verziót választottuk, mert itt nem kötődtünk senkihez, saját tempónkban, ütemünkben tudtuk bejárni a környéket. Mivel tényleg -12 fok volt a 2500 m-en is, így inkább eddig jöttünk csak fel az idő rövidsége miatt, mivel csupán 1,5 óránk volt fent az Etnán, hogy a krátereket, terepet, panorámát szemügyre vehessük. 

 

Eddig a magasságig a síelők is feljöttek, itt van fent melegedő, étterem, egy fajta síparadicsom is egyben. Fantasztikus látvány a kráterek mellett lecsúszni a hegyről. Ahogy már korábbi cikkemben is írtam, ide minden szezonban érdemes lehet eljönni, mert mindig más arcát mutatja Európa legaktívabb vulkánja. Kitörése általában nem jár nagy pusztítással, így a katasztrófa turisták kedvelt célpontja, hogy működés idején is viszonylag közel lehet merészkedni és nem utolsó sorban UNESCO Világörökség része.

 
 
 
Megosztás