Biztonságos-e vírus-helyzetben repülővel utazni?

74
Hirdetés

  Manapság a Covid 19 vírus kirobanása óta érezhető, hogy megváltozott az emberek utazási kultúrája, utazáshoz való hajlandósága, talán a bizalom is megrendült némelyekben. Természetesen nem csoda, miután egy nem várt dolog robbant be pár hónappal ezelőtt az emberek életébe, mindennapjainkat alaposan felforgatva, hónapokig tartó bezártságban, azt sem tudták sokan gyanítom, mi az a karantén, ma meg már mint valami “divatszó” használja mindenki sajnos. A határok lezárása után, a részleges újranyitással talán sokunkban felcsillant a remény, hogy rendeződik a helyzet, visszatérhet minden a már jól megszokott kerékvágásba. Ennek a vírusnak rengetek szektor a vesztese, a gazdagás egészére vetítve, talán a turizmus, ami legjobban megsínyli a kialakult helyzetet, utazási irodák, touroperatorok, hotelek, éttermek, idegenvezetők mind-mind komoly végeláthatatlan nehézségekbe ütköznek mondhatni még napjainkban is. A járvány nem múlt el, itt van köztünk, maximum enyhült, csillapodott. 

Sokunkban viszont felmerül már a hónapok óta várva-várt utazás gondolata. Mindenkiben természetesen hatalmas kétségekkel, útnak merjünk-e indulni a “nagy világba”. Haza tudunk-e majd jönni? Tesztelés alá vetnek-e útközben? Karanténba kell-e vonulni haza térés után? Sok-sok kérdés foglalkoztatja az utazni vágyókat. Az utazási irodák keményen megfeszített munkájukkal hónapok óta azon dolgoznak, hogy mindenki várva-várt nyaralása a lehetőségekhez mérten maximálisan megvalósulhasson. A charter járatokat július elejével útnak indították, fő célterületek a Görög szigetek. Mivel ők is turizmusból élnek legfőképp, azon voltak, hogy náluk is minél hamarabb beindulhasson a szezon. Görögökre jellemző vendégszeretettel, örömmel várják a bátor, bevállalós turistákat. Aki eldönti, hogy útnak indul, nem fog csalódni. 

 

A légitársaságok mind nagy felkészültséggel indítják útjukra járataikat, különös gondot fordítanak az előírásoknak, szabályoknak megfelelő működésre, fertőtlenítésre, maszkban fogadják a légiutaskísérők az utasokat, étel,-italszervíz csak külön vásárlás után lehetséges. Menet közben folyamatosan tisztítják a mosdókat, asztalokat, poggyásztereket. 

Ilyen felkészültség és feltételek mellett, úgy gondolom, ha mindenki betartja a szabályokat, megtartja a kellő távolságot az utastársától akár a reptéren, vagy szállodában, akkor úgy gondolom nem lehet probléma a hónapok óta tervezgetett nyaralás alatt.