Egy csipetnyi London pár nap alatt…

100
Hirdetés

Terveztetek már hosszú hétvégére utazást? Mi már többször is, viszont mióta gyermekünk iskolás lett, így nem egyszerű összehangolni ezeket a kiruccanásokat a sulis programokkal, szünetekkel összeegyeztetni. Ha csak a suliszünetekre hagyatkozunk, akkor 100 %, hogy kiemelt időszaknak minősül és jóval magasabb áron tudunk csak szállást foglalni. Így miután ritkán van ilyenre lehetőség, s nem is élünk vissza vele, szülői hatáskörünk szabadon felhasználható 3 napjára igyekszünk ilyen alkalmakat beiktatni, egy-egy hosszú hétvégét kreálni s elindulni. Így terveztük idén tavasszal londoni kirándulásunkat is.

A Victoria pályaudvartól pár száz méterre, a Belgrave road-on sikerült egy szuper szállást foglalnunk, a HOTEL SIDNEY*** tökéletes választásnak bizonyult. Itt egymás hegyén hátán gombamód „nőnek” ki a szállodák a földből, minden ajtó mögött szinte más-más hotel található. A szálloda kis családias, városnézőknek tökéletesen megfelel. Modern standard pótágyazható szobái, illetve nagyobb négyágyas családi szobái is vannak. Nekünk volt szerencsénk mindkettőt kipróbálni, mivel első éjszakára már „csak” egy nagyobb négyágyas családi szobát tudtak számunkra biztosítani, másnap ugyan át kellett költöznünk az általunk fizetett kisebb háromágyas szobába. Egyikben sem csalódtunk. Tiszta, rendezettek a szobái, minden nap jöttek takarítani.
A szállás kontinentális reggelivel foglalható, egy viszonylag nagy reggeliztető terme van, de ebédet, vacsorát nem szolgálnak fel. A reggeli annak ellenére, hogy kontinentális volt, bőséges, 4-5 fajta dzsem, méz, vaj, főtt tojás, tojásrántotta és több fajta péksütemény, pirítós közül választhattunk. Italkínálata kávé, tea, illetve két fajta gyümölcslé volt. Illetve gyümölcskosárból is válogathattunk, almát, narancsot. Miután jól belaktunk, irány a városnézés.


Mi érkezéskor még délután a szálloda vonzáskörzetében lévő látnivalókat igyekeztünk felkeresni. (már a hotelből kilépve egy – a londoni képeket idéző – piros telefonfülkébe botlottunk, nem is beszélve a piros doubledecker buszokról, illetve fekete Mini Cooper taxikról. A fordított, jobbkormányos autókhoz igazított közlekedéshez első percben hozzá kellet szoknunk, főleg gyalogosként, hogy pont fordítva kell körbe néznünk, ha lelépünk a járdáról.

Először a Saint James-parkot vettük célba, mivel ott már éhes mókuskák vártak bennünket. Így jó előre be kellett szereznünk a móki csemegét (kis földimogyorónkat).

 

 

Ahogy megérkeztünk a parkban, egyből jöttek is az állatseregek, mókusok, ludak, kacsák, és természetesen a galambok sem maradhattak ki a jóból. A park gyönyörű, tele az évszaknak megfelelő virágokkal, nárciszokkal, jácintokkal, magnóliafákkal, a látvány maga volt a csoda.

 

Innen még elmentünk a London Eye-t megkeresni, merthogy oda másnap időre foglalt online jegyünk volt. Ide célszerű előre a jegyeket lefoglalni, megvenni, mert jóval kedvezőbb, mint a helyszínen megváltani. Aztán a Buckingham-palotát néztük meg, épp őrség váltás volt, mire oda értünk, így azt is meg tudtuk nézni. Majd sétáltunk egy nagyot a Green Parkban.

Másnap reggeli után nyugodt szívvel indultunk nagy, egész napos városnéző túránkra. Úgy döntöttünk, mivel elég drágának találtuk a városnéző hop on-hop off buszokat, ahhoz, hogy fel – le szálljunk róla, emiatt inkább a sétát preferáltuk olyannyira, hogy még a metrót sem használtuk. Igyekeztünk minden nevezetességhez gyalog eljutni. Miután előző nap megnéztük, kb. hol tudunk a London Eye-ra felszállni, így volt időnk menet közben nézelődni, s memorizálni, hova fogunk visszajönni az óriáskerekezés után. Coca Cola London Eye-ból a kilátás maga volt a csoda, kb. fél órás nézelődés, felvételkészítés, fotózás után körbeért a kerék, kiszálltunk s gyalogosan folytattuk városnéző túránkat. Ez a pár nap, amit itt töltöttünk maga volt a csoda, miután mindenhol azt hallani, hogy ha Londonba mész, esernyő, -esőkabát nélkülözhetetlen. Nekünk ezzel is hatalmas szerencsénk volt, míg kint voltunk végig, minden nap verőfényes napsütés volt, nem volt szükség ilyen fajta kiegészítőkre, de persze a hátizsákba mindig bepakoltuk őket, nehogy meglepetés érjen bennünket.

Coca Cola London Eye lábánál egyből egy gyerekcsalogató látványosság kapui láthatók, Shrek múzeum. Ide a belépők: (2 attrakcióra: felnőtt jegy: 45 GBP, gyerek/3-15 éves korig a jegy: 36 GBP, 3 attrakcióra: felnőtt jegy: 55 GBP, gyerek jegy: 44 GBP, 5 attrakciótól pedig 70 GBP a felnőtt s 56 GBP a gyerkőc jegy ára. A hídon visszasétálva skót szoknyás utcazenészek, jelmezbe öltözött koldusok szórakoztatják a járókelőket.

Évek óta felújítás alatt álló Big Bent csak felállványozva tudtuk szemügyre venni.

 

 

 

 

Ezután a Westminster apátság felé vettük az irányt, monumentlális építmény, maga a csoda.

 

 

 

 

Miután kicsit vágytunk a pihenésre, betértünk Jamie Oliver éttermébe. Hát nem egy tradiciolnális angol hely, viszont menet közben erre esett a választásunk, ha már elsétáltunk mellette. Még épp idejében sikerült betérnünk, azóta ahogy a hírekben hallani, be is zártak sajnos, pedig nem csalódtunk, hozta a nálunk is megszokott minőséget és ízvilágot.

 

Kis pihenő után a Westminster Cathedral felé közeledtünk, ahova be is térünk egy rövid bejárásra, mécsesgyújtásra.

 

 

 

 Délután a Hyde Parkban folytattuk sétánkat. Gigantiukus mérete miatt csak egy töredékét sikerült bejárnunk a parknak.

 

 

 

De amíg eljutottunk, az csodálatos. Kis mókusok, kacsák, libák itt is voltak, igaz nem olyan nagy számban, mint a Saint James parkban. Ide a helyi lakosok is előszeretettel jönnek ki biciklivel, piknikeznek, igazi társadalmi életet élnek, barátokkal találkoznak. Innen már utunk a szállodába vezetett, miután a napi közel 25 km-es sétánk után kellőképpen elfáradtunk, s siettünk még kis harapni valót szerezni.

Következő nap korán reggel indultunk busszal Windsorba, ahol sajnos a kastélyt már nem tudtuk megnézni, helyette a közelében lévő LEGO Landot járhattuk be. Ilyenkor jön az elő, mint szülő, hogy lehet a felnőtteket jobban érdekelné a Windsori kastély, mint egy Lego Land, ez így is van, viszot ha arra adjuk a fejünket, hogy a gyerkőcöt is magunkkal visszük egy ilyen kiruccanásra, és előző nap több mint 20 km-t gyalogolt a szebbnél szebb látnivalók között, akkor jó fejek vagyunk, s beiktatunk olyan napot is, ami róla szól, neki öröm. Így esett a választásunk Lego Landre. Ide is megvettük már otthon elővételben a jegyeket, hogy megússzuk a pénztári nagy sorbanállást, s nem mellesleg jóval olcsóbb is a neten váltott jegy.

Lego Land amúgy a felnőttek számára is tartogat érdekességeket, mint például a Minicity, ahogy egyes városok nevezetességeit láthatjuk, Párizsi Eiffel torony, Londoni Big Ben, London Eye, Indiai Tay Mahal és még sorolhatnánk…

 

 

Vidámparki attrakciókkal is ötvözik a látnivalókat, illetve különböző LEGO karakterek élő másait is láthatjuk a megépítettek mellett, Lego Frinds lányokkal lehet fotózkodni.

Fiúk és apukák megnézhetik a Star Wars kiállítást, ami még nekünk csajoknak is érdekes lehet.

Aki ide kilátogat, az egy egész nappal kalkuláljon, ha mindent ki szeretne próbálni, körbejárni.

 

Nekünk az idő rövidsége miatt igaz sajnos elég sokminden kimaradt még, amit itt Londonban meg lehetett volna tüzetesebben nézni, de mivel London pillanatok alatt repülővel is elérhető, így akár többször is kiruccanhatunk, ha időnk s pénztárcánk engedi.