Horvátország – sziklás vagy homokos part

163
Hirdetés

Nekünk magyaroknak, ha tengerparti nyaralást tervezünk, legközelebbi tengerpartok jutnak először eszünkbe, mint pl. Horvátország, Olaszország. Ezek olyan nyaralóhelyek, melyek autóval, busszal, vonattal is akár jól megközelíthetőek, nem szükséges repülőre ülnünk.

Itt a kérdés, ha családdal, esetleg kisgyermekkel utazunk, milyen partszakaszt válasszunk. A gyerekeknek, főleg ha még pici csecsemő, óvodás, kisiskolás, mindenképpen a homokos, lassan mélyülő partszakaszok a megfelelőek. 

Ilyen területek Horvátország tekintetében elég ritkák, mivel az ottani partszakaszok a földrajzi adottságokból adódóan legfőképpen kövesek, kavicsosak, és sok helyen nagy sziklásak, ahol hirtelen is mélyülhet a tenger.

Olaszország bővelkedik homokos partszakaszokban, legfőképpen a közkedvelt Bibione, Lignano, Jesolo környéke. Ezek vannak jobban benne a köztudatban, és kicsit már a tömegturizmus feeling jut róla eszembe, de ha kicsit jobban utána járunk és Horvátország felé szeretnénk inkább orientálódni, akkor se adjuk fel, mert ha nehezebben is, de lehet eldugott, csendes, lassan mélyülő homokos partszakaszokat találni.

Egy biztos, mindenképpen minél délebbi úticélt kell, hogy válsszunk. Ha mégis a közeli Isztriát nézzük, akkor itt egy kis öbölben, Umagtól pár km-re található Zambartija homokos strandja, még mindig ha az Isztriában gondolkozunk, akkor Pulától néhány km-re Medulinban is fellelhető ilyen partszakasz. Tovább haladva, Opatija a következő célállomás, aztán haladhatunk a szigetek felé, mint pl Krk szigeten Malinska és Silo, Crikvenica, Novi Vinidolski, Losinj szigetén pedig Mali Losinj. 

Az egyik legnépszerűbb pedig Rab szigeten, Lopar, itt több mint 1 km a hosszan elterülő homokos partszakasz, vagy Pag szigeten Povljana szintén alkalmas gyermekkel utazóknak, vagy kifejezetten homokos, lassan mélyülő partszakaszt kedvelőknek.

Végül, de nem utolsó sorban Dalmácia homokos partjai következnek: Nin, Privlaka, Biogradi Riviéra, Pasman és Ugljan sziget, Murter sziget, Omis, Brac sziget,- Lovrecina -öböl, Hvar szigeten pedig a Palmizana-öble a megfelelő választás. Folytatva a sort Vis szigeten Stoncica település szintén homokos partszakasszal rendelkezik, Korcula szigetén pedig Lumbarda, vagy akár Lopud szigeten Sunj strandját is választhatjuk. A lényeg, hogy minden esetben, mielőtt útnak indulunk, érdemes tájékozódni, akár utazási irodákban, vagy ha egyénileg saját szervezésben szeretnénk a nyaralást bonyolítani, akkor az interneten is számos cikket, információt találhatunk, merre felé mozduljunk. Ha jól körbenézünk, biztos sikerül a legmegfelelőbb partot kiválasztani, és akkor garantáltan nem csalódik senki.