Galya-kilátó, avagy extrém “fapados” hálózsákos túristaszállás

248
Hirdetés

Mátrában barangolva számos programlehetőség, kirándulóhely közül válogathatunk. Akár a Kékestestőn, hazánk legmagasabb pontján, akár a pár km-rel arrébb lévő Galyatetőn, melynek kilátója, és túrista központja pár évvel ezelőtt óriási rekonstrukciós folyamaton ment át, neves építészek felismerték felújítás lehetőségét és megtartva a 17 méter magas kilátó eredeti bazalt alapköveit, +13 méterrel megemelték és egy különleges modern kilátót hoztak létre. 

Különlegessége és egyedisége még abban rejlik, hogy lőrésszerű ablakai mögött három “ún. bivakszobát” terveztek és alakítottak ki, ami nem más, mint három extrém “fapados” hálózsákos túristaszállás.


A torony “megmászása” dupla lépcsősoron lehetséges, egyik oldal a feljutást, másik a biztonságos lemenetelt szolgálja. Belépőjegy nem szükséges, viszont biztonsági kapun keresztül tudunk bejutni, mely 200 Ft-os érmékkel működik.

Időjárástól függetlenül, minden évszakban megéri felküzdeni magunkat a torony kacskaringós lépcsősorain, ha másért nem, egy kicsit szusszanni a tetőn elhelyezett padokon, majd gyönyörködni az elénk táruló feledhetetlen panorámában.